Національний конкурс журналістських розслідувань

Національний конкурс журналістських розслідувань запровадили 2014 року ініціатива YanukovychLeaks та Media Development Foundation. Це сталося після втечі президента в лютому 2014 року. Тоді у руках десятка журналістів-розслідувачів із різних видань, які обʼєдналися у проєкт YanukovychLeaks, опинилося понад 24 000 сторінок документів. Інформацію потрібно було десь представити. Для цього почали проводити конференцію для журналістів-розслідувачів MezhyhiryaFest. А також церемонію нагородження кращих робіт. Історію створення конференції читайте на сайті медіа для медіа «Медіамейкер».

Переможці конкурсу:

  • 2023 рік. Олеся Біда із відділу воєнних розслідувань The Kyiv Independent за фільм «Діти для Путіна. Як Росія викрадала дітей з Маріуполя» (режисер — Віталій Гавура, ресерчер — Костянтин Нечипоренко). Спеціальною відзнакою нагородили Наталю Онисько та Катерину Родак з NGL.media за матеріал «Сліпа довіра. Брудні руки, фальшиві препарати і гроші. Як 22 українці втратили зір через лікарів».
  • 2022 рік. Розслідування Суспільного «Буча 22» — про військових РФ, які розстріляли сім’ю в Бучі (авторка — Інна Білецька, співавтори — Алла СадовникОлександр СтратоновВладислав ВасильченкоСвітлана Коваль). Спеціальну відзнаку торік отримав репортаж Reporters «Паша і дідо. Історія однієї рятувальної спецоперації» (авторка — Ольга Омельянчук).
  • 2021 рік. Розслідування «”Американська мрія” Віктора Медведчука. Як проросійський політик-бізнесмен під санкціями освоює ринок нафтопродуктів у США», програма «Схеми: корупція в деталях», проєкт «Радіо Свобода». Автори: Максим Савчук, Любомира Ремажеська, Олександр Чорновалов. Спеціальну відзнаку в конкурсі отримало Суспільне за фільм «Сто років ізоляції: що приховує українська психіатрія?».
  • 2020 рік. Розслідування «Я – бот», автори Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук, «Слідство.Інфо». Спеціальну відзнаку в конкурсі отримала Катерина Лихогляд, «Слідство.Інфо», з роботою «Тюрма можливостей».
  • 2019 рік.«Друзі Президента крадуть на оборонці», авторка Леся Іванова (програма «Наші гроші з Денисом Бігусом», Bihus.Info). Спеціальну відзнаку журі отримала Анастасія Станко («Громадське») за роботу «Таємний ізолятор СБУ».
  • 2018 рік. Розслідування «Не по кишені. Люксовий автопарк працівників управління захисту економіки СБУ», Валерія Єгошина, програма «Схеми: корупція в деталях», проєкт «Радіо Свобода».
  • 2017 рік. Розслідування «Донька Держспецзв’язку відмовляється провести експертизу сертифіката на ключ, який містить ім’я Рябошапки та фейковий ІПН». Авторка Аліса Юрченко, Bihus.info.
  • 2016 рік. Фільм «Злам» з циклу розслідувань «Слідами Революції». Авторки Ангеліна Карякіна і Анастасія Станко, «Громадське ТБ».
  • 2015 рік. Розслідування «Учасник НЕ бойових дій». Автор Дмитро Гнап, «Слідство. Інфо».
  • 2014 рік. Розслідування «Як вбивали Нігояна, Жизнєвського, Сеника». Автор Любомир Ференс, «Слідство. Інфо».

Менеджери проєкту

Євген Заславський

Виконавчий директор

Євген Заславський

Виконавчий директор
Понад 15 років досвіду роботи в медіасфері, викладач медіаменеджменту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Дар'я Коваленко

Ком'юніті менеджерка

Дар'я Коваленко

Ком'юніті менеджерка
6 років досвіду в івент-менеджменті та проєктному менеджменті. Реалізовувала проєкти як в Україні, так і закордоном. Освіта - магістр в КНУ ім.Т.Шевченко, політологія

Ксенія Філяк

Проєктна менеджерка

Ксенія Філяк

Проєктна менеджерка
Понад рік досвіду в проєктному менеджменті та більше двох років в команді MDF. За освітою політолог. Завершила 2 курси із проєктного менеджменту: Сергія Потапова та Павла Харікова.