MDF запустив Фонд, який збиратиме кошти для підтримки українських незалежних медіа

Після майже трьох років війни українські медіа все ще значною мірою залежать від донорського фінансування, що ставить під загрозу їхню стійкість та незалежність. Розуміючи необхідність нового діалогу між донорською спільнотою, видавцями та аудиторією, Media Development Foundation запускає Core Media Fund (СMF) — нову ініціативу, покликану започаткувати цю важливу дискусію.

Ідея CMF не лише в тому, щоб займатися збором та розподілом коштів, але й бути адвокаційною платформою, що висвітлює проблеми фінансування медіа в Україні та працює над їхнім вирішенням. Діяльність CMF спрямована на зміцнення української медіаекосистеми та розвиток незалежних медіа.

«Українські незалежні медіа відчувають гостру нестачу інституційної підтримки, що підриває їхню стійкість та розвиток. Нам необхідно переосмислити підхід до фінансування медіа в Україні, щоб забезпечити довготривалу незалежність журналістики. Core Media Fund має на меті стати платформою для цього переосмислення та сприяти змінам у медіасекторі», — Євген Заславський, виконавчий директор Media Developmnet Foundation.

Фонд надаватиме довгострокову фінансову підтримку незалежним медіа, які цікавлять громадськість, гранти на посилення інституційної спроможності, а також розвитку інновацій і цифровій трансформації в медіасекторі. Окрім того, регіональні редакції зможуть отримати фінансування для розширення поля новин на «новинні пустелі», та підвищення безпеки та захисту журналістів, які працюють у середовищі високого ризику.

MDF планує наповнювати Фонд з різних джерел, щоб забезпечити довгостроковість і незалежність. Потенційні джерела фінансування включають міжнародні донорські організації та фонди, двосторонні та багатосторонні агентства розвитку, внески приватного сектора, в тому числі технологічних компаній, державне фінансування (з надійними гарантіями для забезпечення редакційної незалежності), та краудфандинг і індивідуальні пожертви.

Під час відбору грантерів команда Фонду звертатиме увагу на редакційну незалежність, плани фінансової стійкості, вплив і охоплення, а також відданість етичним стандартам. Цей підхід узгоджується з найкращими практиками, визначеними в програмному документі GFMD щодо національних фондів журналістики (GFMD IMPACT, 2023).

Презентація ініціативи відбудеться 23 жовтня. Захід почнеться о 13:30 та триватиме до 21:00. Конференція включатиме три дискусійні панелі із менеджерами/-ками національних та регіональних редакцій, а також представниць донорських організацій. Останні дві години заходу гості матимуть час для неформального спілкування. Список спікерів та реєстрацію опубліковано на сайті конференції. Реєстрація закриється тоді, коли набереться приблизна кількість учасників/-ць.

Media Development Foundation запрошує всіх долучитися до знакової події в медіасекторі, що формує майбутнє української журналістики.