Відбулась презентація дослідження ЮНЕСКО про безпеку журналістів в Україні

«Платформа прав людини» разом з дослідницями MDF Оксаною Буць, Тетяною Гордієнко та експерткою MDF Дар’єю Орловою підготували дослідження про картину українського медіапростору у 2022 році «Журналісти в розпал повномасштабної війни — репортаж про Україну».

Воно відображає низку викликів великої війни: від перешкоджання свободі слова, правової прогалини до ґендерних розбіжностей.

Досліджувати безпеку журналістів важливо, бо свобода вираження поглядів лежить в основі інших демократичних свобод. Це підкреслює актуальність забезпечення журналістів і медіа спеціальним захистом, щоб вони могли працювати вільно та незалежно. Безкарність за злочини проти журналістів призводить до самоцензури, нездатності медіа бути платформою для суспільної дискусії та загалом до формування в суспільстві відчуття незахищеності.

Попри те, що дослідження демонструє виклики 2022 року, воно актуально і зараз, та буде резонувати з подіями надалі, адже війна не закінчилася. Про це зазначила дослідниця MDF Оксана Буць, яка працювала у дослідницькій групі.

«Дослідження вже проводилося в інших країнах: в Іраці, Афганістані, Кенії, Непалі. Воно буде актуальним і у 2024, і в наступні роки, бо воно привносить Україну в загальний світовий контекст. Ми можемо побачити загальну картину з безпекою журналістів у світі. Це дослідження є частиною Плану дій ООН з безпеки журналістів і проблем безкарності. Завдяки йому Україна стає видимою для важливих стейкхолдерів», — розповіла Оксана під час презентації дослідження.

У методології дослідження поєднали метод глибинних інтерв’ю з різними стейкхолдерами та кабінетне дослідження. Всього провели 53 інтерв’ю з представниками державних органів, громадських організацій, представниками медіа та міжнародних організацій.