Вийшов новий гайд MDF «Журналістика травми»

Посібник «Журналістика травми» буде корисним для редакторів та редакторок, які отримують тексти від людей «у полі», та тим, хто супроводжує команди іноземних медіа в Україні.

Посібник створили на основі глибинних інтерв’ю з українськими журналістами та журналістками, що працюють із темою травми в різних форматах. Їхній досвід багато в чому схожий на досвід журналістів в інших війнах, але багато важить контекст: це війна Росії з їхньою країною. Тож порад про нейтральність, відсторонення та зменшення кількості новин у гайді немає.

Натомість автори зібрали поради про те, як реагувати на сльози під час інтерв’ю або ж інші інтенсивні емоції; якою має бути «арка розмови» про травму; як визначити межу допустимої допомоги тим, про кого пишеш; і як допомогти собі, коли війна є не частиною роботи, а частиною життя.

Над гайдом працювала команда Media Development Foundation та журналістка Оксана Расулова. Як експерти долучилися нейробіолог Сергій Данилов, експерт Dart Center for Journalism and Trauma Ґевін Різ і психотерапевтка Тара Конрад.

Цей гайд був підготовлений за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну». Зміст цього гайду є виключною відповідальністю Media Development Foundation і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Нагадаємо, у 2022 році MDF запустив курс «Журналістика травми», який створила журналістка Оксана Расулова. У 2024 році другий набір відбувся у межах Kyiv Media School. Загалом курс закінчили 40 українських медійників і медійниць.